Categories:

lectures d’abans de parir

 

com que li vaig dir a la luza que li enviaria informació, ja que ho ordenava per ella, he decidit fer aquest post amb el material que a mi em va servir durant l’embaraç. algun material és massa mèdic, els que no us interessi, us el salteu i ja està. a part del llibret que et donen a la primera visita, jo em vaig mirar els següents documents:

Qué esperar cuando se está ensperando
jo no me l’he lllegit, però m’han dit que està bastant bé.

Protocol de seguiment de l’embaràç a Catalunya
tot el protocol que se segueix per l’embaraç a Catalunya. serveix per saber quins controls són els recomanables i per què serveix cada visita. bastant complert i potser una mica tècnic, però a mi em va ser útil saber què esperar en cada visita, eco… hi ha els signes i símptomes normals de l’embaraç i què fer quan els tens.

Educación maternal: preparación para el nacimiento
aquest és un material d’ajuda per a llevdores, però em va servir per vàries coses.

  • primer per tenir una idea dels exercicis per fer que al final de l’embaraç estàs super encarcarada…
  • i els exercicis amb les pilotes.
  • el massatge perineal que en el primer part té un NNT de 15 per desgarros i necessitat de episiotomies. així que val la pena! em va costar saber amb què fer-lo jo que no sóc molt de potingues, però l’oli d’ametlles dolces el venen a les farmàcies i és baratet. també diuen l’oli de rosa de mosqueta, però un minipotet vaig pensar que tenia un preu excessiu. vaig haver de llegir-me vaires fonts abans de entendre ben bé com es feia. us poso una altra exlicació aquí.
  • explica la tècnica de la relaxació, que no sé si serveix d’alguna cosa pel dolor, però està bé tenir algun recurs quan les contraccions comencen a apretar. a mi personalment no em va servir de res :/ però potser si les contraccions et venen cada 5 minuts al principi, pot ser útil.
  • canvis físics i què fer quan són molestos. els explica unamica més que en altres llocs.
  • criteris per saber si ja estas de part.
  • l’evolució normal del part.

Atención al parto normal
és una guia basca que explica molt bé el part i les diferents opcions que hi ha per a la fase de dilatació i expulsiu. per no sanitaris.

Iniciativa parto normal
per saber-ne una mica més i amb referències científiques. és un document de consens de la federació de matrones.

Guía de práctica clínica sobre la atención al parto normal
molt més mèdic. pels que vulguin saber més 😛

Alba lactància materna o un pdf resum de tota la web: claves para amamantar con éxito
material bo i fiable sobre la lactància. recomanable estudiar-se’l abans de parir perquè un cop has parit ja t’ho has de saber tot això!

What to expect the first year
aquest me l’estic llegint ara. hi ha parts que es poden saltar perquè son molt americanes, com el fet de buscar assegurança pel nen, però altres estan escrites amb bastanta serietat. comparteixo moltes opinions, tot i que no totes. també està en castellà, però són 43 euros vs 8 que val en kindle.

  • però és útil per saber què comprar abans de parir (no tot el què hi ha a les botigues és necessari ni tothom té les mateixes necessitats).
  • també et va dient què ha de fer el nen mes per mes, bastant detallat.
  • hi ha un apartat sobre lactància extens i complementari al de l’alba.

vaia rollaco. si algú té més suggerències, ja sabeu!

4 thoughts on “lectures d’abans de parir

  1. Ei! Moltíssimes gràcies per la recopilació i per voler-ho compartir. Només de llegir el post ja he après unes quantes coses, com el massatge perineal, no en tenia ni idea! 🙂

  2. Ara que encaro el segon part, repassaré algunes coses. Sembla mentida com s’obliden els detalls. L’altre dia em vas deixar més tranquil·la en dir-me que en el segon part el massatge perineal no té evidència… Em sentia culpable per no fer-lo, però és que logísticament ho tenim difícil!
    Gràcies per la recopilació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *